Kaynamış İnek Sütü Buzdolabında Kaç Gün Saklanır?
Kaynamış inek sütü buzdolabında kaç gün saklanır sorusu, inek sütü tercih eden kişilerin sıklıkla sorduğu soruların başında gelmektedir. Her ne kadar kaynamış inek sütü, taze inek sütüne ve pastörize edilmiş sütlere göre daha uzun süre bozulmadan dayanabilse de dikkatli olmakta fayda vardır.
Kalsiyum ve vitamin deposu olan inek sütü, pastörize sütlere göre daha faydalıdır. Hem doğallığı hem lezzeti hem de daha faydalı olmasından dolayı tüketim açısından daha fazla tercih edilir. Kimi zaman kaynatılan inek sütü fazla kaynatıldığından, kalan sütün saklanması gerekebilir. İşte bu tarz durumlarda, kaynamış inek sütü buzdolabında kaç gün saklanır? sorusu akıllara gelir. Gelin içeriğimizin devamında bu soruyu yanıtlayalım.
Kaynamış İnek Sütü Buzdolabında Kaç Gün Saklanır?
Kaynamış inek sütünün, pastörize edilmiş sütlere göre daha fazla saklanabildiğinden bahsetmiştik. Eğer ki kaynamış inek sütünüz arttıysa ve bunu tekrar kullanmak istiyorsanız, en fazla 3-4 gün saklamanızı tavsiye ediyoruz. Her ne kadar bu süre; sütün kaynadıktan sonra iyice soğutulduktan sonra dolaba ne zaman konulduğuyla ve hangi hijyen koşullarda saklandığıyla değişkenlik gösterse de en fazla 3-4 gün olarak hesaplanabilir.
Süre olarak 3-4 gün saklama zamanını işaret etsek de, kaynamış inek sütünü saklarken dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar mevcuttur. Aşağıda belirtilen konularda dikkatli olmanız, sütünüzü 3-4 gün sonra da gönül rahatlığıyla içebilmenizi sağlayacaktır.
1-)İyice Soğuduğundan Emin Olun
Sütün sıcak şekilde buzdolabına konulması, bakteri oluşumunu tetikleyeceğinden sütün bozulmasına yol açacaktır. Bu yüzden öncelikle kaynamış sütün sıcaklığının oda sıcaklığına gelmesi beklenmelidir. Ardından süt sıcaklığı oda sıcaklığına geldiğinde ise buzdolabına yerleştirilebilir.
2-)Hava Geçirmeyen Kap Kullanın
Sütün hava ile teması bozulma sürecini hızlandıracaktır. Bu yüzden sütü sakladığınız kabın hava ile temas etmediğinden emin olmanız gerekir. Züccaciyelerden kolaylıkla temin edebileceğiniz hava geçirmez kaplar, sütün taze kalmasını sağlayarak bozulmasını önleyecektir.
3-)Kokusunda ve Kıvamında Anormallik Olmadığını Kontrol Edin
Süt bozulmuş veya bozulmaya yakın olduğunda; kokusunda ekşilik ve kıvamında değişik bir görüntü(tortu kıvamında) oluşabilir. Eğer buzdolabına sütü koymadan önce kokusunda ve kıvamında bir tuhaflık seziyorsanız, saklamaya gerek kalmadan sütü tüketmemeyi düşünebilirsiniz.
Kaynatılmamış Süt Kaç Gün Dayanır?
Kaynatılmamış süt kaç gün dayanır sorusunun cevabı ise kaynatılmış süte göre daha basittir. Süt kaynatılmadığı durumda pastörize edilmediği için bakterinin oluşumu açısından kaynatılmış süre göre daha hassas bir konudur. Kaynatılmamış süt buzdolabında 2-3 gün kadar saklanabilir. Her ne kadar 2-3 günden bahsetsek de, bu süre sütün son kullanma tarihi ve hijyen koşullarına göre değişkenlik gösterebilir.
Kaynatılmamış sütü saklarken de dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar vardır. Gelin sütü saklamadan önce dikkat etmeniz gereken hususları yakından inceleyelim.
1-)Kabın Temiz Olması
Mikroplar ve yabancı maddeler, sütün bozulmasını hızlandıran unsurlardır. Dolayısıyla sütün saklandığı kabın temiz olması ve hijyenik olması büyük önem taşımaktadır.
2-)Hemen Buzdolabına Konulmalıdır
Kaynatılmamış sütün, kaynatılmış sütün tam tersi şekilde hemen buzdolabına yerleştirilmesi gerekir. Kaynatılmamış sütün uzun süre oda sıcaklığında kalması, bakteri oluşumunu hızlandıracağından bozulmasına yol açabilir.
Kaynamış Süt Dondurucuya Konur mu?
Evet, kaynamış süt donduruya konabilir. Ancak dondurucuya sütü koymadan önce iyice soğutulması ve oda sıcaklığına gelmesi beklenmelidir. Süt sıcakken donduruya koyarsak, dondurucuda bakteri oluşumu gerçekleşebileceğinden bozulmayı hızlandıracaktır.
Kaynamış inek sütü buzdolabında kaç gün saklanır sorusunu içeriğimizde olabildiğince detaylı şekilde cevaplamaya çalıştık. Sonuç olarak kaynamış sütü yukarıdaki koşulları dikkate alarak(soğumasının beklenmesi, süt kabının hava geçirmemesi vs.), en fazla 3-4 gün kadar saklamanız tavsiye edilir. Daha uzun süreli beklemelerde, sütte bakteri oluşumu gerçekleşebileceğinden sağlık açısından riske atmamak da fayda vardır.