Başsağlığına Giderken Ne Alınır?

Yaşamın kaçınılmaz sonu olan vefat durumlarında taziye evine gidilirken, başsağlığına giderken ne alınır sorusu en çok merak edilenler arasındadır. Geleneklerimize ve dinimize göre vefat eden kişinin yakınlarını ziyaret etmek ve teselli etmek yakınlarına yapılacak destek, oldukça büyük önem taşır.
Taziye kelimesinin anlamını açıklamak gerekirse; yakını vefat eden kişinin yakınlarını ziyaret ederek, başsağlığı dilenmesi ve teselli edilmesi durumudur. Dinimizce ve Türk kültürlerimize göre de, ölü yakınlarının ziyaret edilmesi ve manevi olarak desteklenmesi esastır. Yara iyiliği anlamına da gelen başsağlığı; ölen kişinin yakınlarına acını paylaşıyorum, başınız sağolsun anlamına gelir. Her ne kadar başsağlığına, manevi destek olmak için ve vefat eden kimselerin yakınlarını teselli etmek için gidilse de, eli boş gidilmemesi kültürümüzce esas olandır. Peki başsağlığına giderken ne alınır?
Taziyeye Giderken Ne Alınır?
1-)Evde Hazırladığımız Yemekleri Götürebilirsiniz
2-)Meyve Suyu İkramı Götürebilirsiniz
3-)Çay-Kahve ve Şeker İkramı Götürebilirsiniz
4-)Börek, Pide ve Poğaça İkramlıkları Götürebilirsiniz
Cenaze Evine Taziyeye Giderken Ne Alınır?
Cenaze evine taziyeye giderken genellikle çay, şeker veya kahve götürülür. Bunların dışında sıcak bir kap yemek götürmek de adettendir. Her ne kadar taziye yakınlarına manevi destek olmak daha önemli olsa da, taziye evindeki misafirlere ikramlık getirmek de onlara bir destek olacaktır.
Başsağlığına Giderken Bir Şey Alınır mı?
Başsağlığına Giderken Eli Boş Gidilir mi?
Geleneklerimize göre başsağlığına giderken eli boş gidilmesi pek uygun görülmez. Elinizden ne geliyorsa, bir kap yemek de olsa bir şişe meyve suyu da olsa götürmeniz uygun görülür. Böylesine acılı bir günde, misafir ağırlamakla uğraşan taziye yakınlarına manevi desteğin yanında bu şekilde bir destekte de bulunabilirsiniz.
Cenaze Evine Tatlı Gider mi?
Taziyeye Giderken Ne Giyilir?
Taziye Ziyaretinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Taziye Ziyaretinin Zamanı Olabildiğince Erken Olmalıdır: Defin işlemi sonrası(cenaze töreninden sonra), cenaze sahipleri taziyeleri kabul etmeye başlar. Bu süreçte ölü yakınlarının acıları henüz taptaze olduklarından, bu esnada onların yanında olmakta fayda vardır. Dolayısıyla taziye ziyareti çok geçe bırakılmamalı, defin işleminin hemen ardından yapılmalı ve cenaze sahiplerine moral ve güç desteği verilmelidir.
- Aile Üyelerine Yardımcı Olunmalıdır: Taziye evinde karşılaşılan manzara çoğunlukla misafirlerin geldiği ve oturduğu bir ortamdır. Böyle bir ortamda misafirlere, çay-kahve veya yemek dağıtımı yapılır. Bu esnada aile üyelerine yardım ihtiyacı olup olmadığı sorulmalı ve misafirlerle ilgilenme konusunda onlara destek olunmalıdır.
- Yersiz ve Gereksiz Konuşmalardan Uzak Durulmalıdır: Cenaze evinde, vefat eden kişinin yakınları onunla ilgili anılarını ve anekdotlarını paylaşırlar. Böyle bir ortamda herkes üzgün ve moral olarak kötü olduğundan, absürd konuşmalar yapılmamalıdır. Ayrıca yüksek sesle konuşulmamalı ve gülme eylemlerinde bulunulmamalıdır.
- Kıyafet Seçiminde Absürd Tercihler Yapılmamalı: Taziyenin maksadı, taziye yakınlarına destek olmak ve onlara bir nebze de olsa teselli olabilmektir. Böyle bir ortamda çok renkli ve cümbüş tadında renklerden oluşan kıyafetler tercih edilmemelidir. Bunun aksine, koyu tonlarda ve sade kıyafetler tercih edilmelidir.
Başsağlığına giderken asıl amacın cenaze yakınlarına destek olmak olduğu unutulmamalıdır. İlk olarak taziye yakınlarına moral verilmeli ve manevi olarak destek olunmalıdır. Bunun haricinde başsağlığına giderken yanınıza alabileceğiniz bir kap sıcak yemek veya çay, kahve, pide, poğaça gibi ikramlıklar misafir ağırlamakla uğraşan taziye sahiplerine büyük bir yardım olacaktır.