Pişmiş Somon Balığı Dolapta Kaç Gün Saklanır?

Protein deposu ve omega-3 açısından zengin olmasından dolayı somon balığı, pek çok balık severin sık tercihi yiyeceklerden biridir. Tatlı ve tuzlu sularda yaşayan somon balığı, protein ve içeriğindeki yağlardan dolayı sık tercih edilir. Pembemsi ve turuncu renge sahip olan somon balığını ister fırınınızda isterseniz de kızartma olarak hazırlamak mümkündür.
Somon balığı öğlen veya akşam öğünü olarak, sağlıklı bir seçenek olarak tercih edilebilir. Gencinden yaşlısına pek çok kişi tarafından tercih edilir. Somon balığı tüketen veya tüketmeyi düşünen kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri; “pişmiş somon balığı dolapta kaç gün saklanır?” sorusudur. İçeriğimizin devamında pişmiş somon balığını kaç gün saklayabileceğiniz ve nasıl ortamda saklamanız gerektiği gibi detaylı konuları ele alıyor olacağız.
Pişmiş Somon Balığı Buzdolabında Kaç Gün Saklanır?
Somon balığı uygun koşullarda derin dondurucuda veya buzlukta 2-3 yıla kadar saklanabilir. Fakat pişirilmiş somon balığının ilk birkaç gün içerisinde tüketilmesi önerilir. Ortalama olarak 2 gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. 2 günden sonra pişmiş somon balığı bozulmaya başlar ve olası gıda zehirlenmesi riskine karşın kesinlikle yenmemesi gerekir.
Pişmiş Somon Balığı Ertesi Gün Isıtılıp Yenir mi?
Evet, pişmiş somon balığı ertesi gün yenebilir. Ancak somon pişirmenizin üzerinden 2 gün geçtiyse, riske edilmemeli ve kesinlikle yenmemelidir.
Pişmiş Somon Balığı 3 Gün Sonra Yenir mi?
Pişmiş somon balığının 3 gün sonra yenmesi tavsiye edilmez. Pişmemiş somondan bahsediyorsak, doğru saklama koşullarında muhafaza edildiyse gönül rahatlığıyla pişirilip yenebilir. Fakat pişmiş somon balığı için aynısını söylemek mümkün değildir. İdeal süresi 2 gündür. Pişirmenizin üzerinden 2 gün geçtiyse, kesinlikle yenmemelidir.
Pişmiş Somon Balığının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Pişmiş somon balığını 2 güne kadar tüketebileceğinizden bahsetmiştik. Fakat kimi zaman somon balığını ne zaman pişirdiğinizi unutabilir ve ne kadar süredir, buzdolabınızda tuttuğunuzu unutabilirsiniz. Buna benzer durumlarda farkında olmadan bozuk balık yenebilir. Bunun önüne geçmek adına; pişmiş somon balığının bozulup bozulmadığını anlama yöntemleri vardır. Pişmiş somon balığının bozulduğunu anlamanızı yarayacak belirtiler şunlardır:
1-)Ekşimsi ve Keskin Koku Değişimi
Pişmiş somon balığı hafif ve lezzetli bir kokuya sahiptir. Fakat bozuk somon yemeği daha pişirirken daha ekşimsi ve keskin koku yaymaya başlar. Eğer farkettiğiniz ekşimsi koku varsa, somonu kesinlikle tüketmemenizi tavsiye ederiz.
2-)Somon Üzerinde Yapışkanlı Doku Değişimi
Eğer pişmiş somon yemeğinizin üzerinde yapışkanlı doku varsa ve dilim dilim özelliğini kaybettiyse, bozulmuş olabilir. Eğer dokusunda böyle bir değişim farkederseniz, pişmiş somon balığını çöpe atmanızı ve kesinlikle yememenizi tavsiye ederiz.
3-)Renginde ve Görüntüsünde Değişiklik
Pişmiş somon balığınızın rengi soluk görünüyor, ilk günkü turuncumsu-pembemsi renk yoksa bozulmuş demektir. Bozulan somon yemeği, donuk ve grimsi bir renge bürünür. Turuncu rengi değişmiş görünüyorsa, kesinlikle pişmiş somon balığını yememeniz önerilir.
4-)Pişirilmesinin Üzerinden 2 Gün Geçtiyse
Somon balığının pişirilmesi üzerinden eğer 2 gün geçtiyse, hem tazeliğini yitirecek hem de bozulmuş olabileceğinden tüketmemeniz önerilir.
Somon Balığı Kaç Günde Bozulur?
Somon balığının bozulma süresi; pişirilmiş olup olmamasına ve hangi ortamda saklandığına göre değişkenlik gösterir. Pişirilmiş somon balığı 2 gün sonra bozulmaya başlar. Pişirilmemiş somon balığı buzlukta veya dondurucuda 2 yıla kadar muhafaza edilebilir. Pişmemiş somon balığı, buzdolabında 2-3 gün kadar saklanabilir.
Pişmiş Somon Balığı Nasıl Saklanır?
Pişmiş somon balığını doğru koşullarda saklamak, hem ilk günkü tazeliğini korur hem de bozulmasının önüne geçer. Böylelikle protein ve omega-3 deposu olan lezzetli somon balığını, birkaç gün sonra dahi gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Gelin pişmiş somon balığını nasıl saklayabileceğinizi detaylıca işleyelim.
1-)Buzdolabında Saklama
Pişmiş somon balığını biraz soğuttuktan sonra derhal buzdolabında saklamalısınız. Somon balığı oda sıcaklığında 2 saat içerisinde bozulabilirken, buzdolabında çok daha uzun süre(2-3 gün kadar) saklanabilir.
Bunun nedeniyse; gıda ürünlerinde bozulmaya yol açan mikroorganizma ve bakterilerdir. Bakteriler, sıcak ve nemli ortamları sevdiklerinden sıcak ortamlarda çok daha hızlı çoğalırlar. Bu yüzden gıda ürünlerinin soğuk ortamlarda(buzdolabı, dondurucu gibi) saklanması, gıda ürünlerinin ve yemeklerin raf ömrünü uzatacaktır.
2-)Hava Geçirmez Saklama Kabında veya Streç Filmle Saklama
Oksidasyon, yemeklerin bozulmasının en temel nedenlerinden biridir. Hava ile temas olayının kısa tanımı olan oksidasyonu önlemek için pişmiş somon balığını, hava geçirmez bir kapta veya streç filmle sararak saklamanız önerilir. Aksi takdirde oksidasyon başlar ve bu tepkimeden kaynaklı balık yemeğiniz bozulmaya yüz tutar.
3-)Buzluk veya Dondurucuda Saklama
Pişmiş somon balığı, biraz ılıdıktan sonra buzluk veya dondurucuda saklanabilir. Buzlukta saklarken, vakumlu torba veya hava geçirmez bir kap tercih edebilirsiniz. Dondurucu veya buzlukta saklanan balık, 2-3 aya kadar muhafaza edilebilir. Fakat bu süre ne kadar uzarsa, somon balığının dokusunda değişikliklerin ve lezzet kayıplarının oluşabileceği unutulmamalıdır.
Sonuç itibariyle; pişmiş somon balığının ne kadar süre saklanabileceğinden ve doğru saklama koşullarından detaylıca bahsettik. Pişmiş somon balığını ilk 2 gün içerisinde yemeniz önerilir. 2 günden sonra mikroorganizma ve bakteri oluşumu baş göstereceğinden, bozulmuş balık yiyebilirsiniz. Her türlü zehirlenme riskine karşılık, balık doğru saklanmalı ve belirtilen süreler geçtikten sonra kesinlikle tüketilmemelidir.