Hazır Baklavalık Yufkanın Tarihi Geçerse Ne Olur?

Türk mutfağımızın olmazsa olmazlarından olan baklavanın, en temel malzemesi hazır baklavalık yufkadır. Pazardan, marketten ya da yufkacılardan kolaylıkla temin edilebilen hazır baklavalık yufka da diğer gıda ürünleri gibi son kullanma tarihine sahiptir. Baklava severlerin ve ev hanımlarının en çok merak ettiği konuların arasında; “hazır baklavalık yufkanın tarihi geçerse ne olur?”, “tarihi geçmiş baklavalık yufka yenir mi?” soruları gelmektedir.
Tarihi Geçmiş Baklavalık Yufka Yenir Mi?
Türk mutfağının vazgeçilmez hamur işi tatlılarından olan baklava, neredeyse tüm dünyada dillere pelesenk olmuş bir tattır. İçeriğinde tereyağı, ceviz, şeker ve un karışımlarını barındırır. Sıklıkla; daha kolay baklava yapabilmek için yufka açmak yerine, hazır baklavalık yufkalar tercih edilir. Paketli hallerde marketlerden, pazardan ya da mahalledeki yufkacılardan kolaylıkla temin edilebilir. Fakat hazır baklavalık yufka da bir paketli gıda olduğundan, son tüketim tarihi kontrol etmek oldukça önemlidir. Peki tarihi geçmiş baklavalık yufka yenir mi?
Tarihi geçen her gıda ürününde olduğu gibi hazır baklavalık yufkanın da tüketilmesi tavsiye edilmez. Fakat kimi zaman son tüketim tarihi üzerinden birkaç gün geçtikten sonra farkedilmeden baklava için kullanılabilmektedir. Eğer doğru koşullarda ve paketin ağzı kapalı olarak-hava almayacak şekilde tutuluyorsa, tarihi geçmiş baklavalık yufka bir ihtimal tüketilebilir.
Ancak oluşabilecek her türlü gıda zehirlenmesi riskine yönelik, tarihi geçmiş baklavalık yufkanın kullanılmaması ve yenisinin alınması tavsiye edilir. Ayrıca tarihi geçmiş baklavalık yufka; bozulmadan kaynaklı tazeliğini ve kıvamını da yitireceğinden, baklavanın istediğiniz lezzet olmasını da engellemiş olur.
Baklavalık Yufkanın Bozulduğunu Nasıl Anlarız?
Baklavalık yufkanın bozulup bozulmadığı, son tüketim tarihinden anlaşılabileceği gibi renk, koku değişimi ve bayatlama-kuruluk gibi göstergelerle de anlaşılabilir. Hazır baklavalık yufkanın bozulduğu anlamanın yöntemleri şunlardır:
1-)Görünümünde Değişiklik
Baklavalık yufkanız bozulmaya yüz tutmuşsa, görüntüsünde gözle görülür lekeler ve küf oluşumları farkedilir. Eğer küf oluşumu söz konusuysa, tüketilmemesinde yarar vardır.
2-)Koku Değişimi
Normalde herhangi bir kokuya sahip olmayan baklavalık yufkada, bozulmadan kaynaklı kötü ve ekşi bir koku farkedilebilir. Eğer yufkanın kokusunda ağır ve ekşimsi bir koku varsa, baklava yapımında kullanmamanız önerilir.
3-)Dokusunda Kuruluk veya Yapışkanlık
Hazır baklavalık yufka; ince ve hafif nemli olur. Bozulmadan kaynaklı yufkanın nem dengesi bozulabilir ve buna bağlı olarak dokusunda yapışkanlık veya tam tersi aşırı kuruluk görülebilir. Eğer böyle bir değişim varsa, baklavalık yufkayı tüketmemeniz önerilir.
Baklavalık Yufkanın Bozulduğunu Nasıl Anlarız?
Baklavalık yufkanın bozulduğunu anlamanın en temel yolu; ağır koku yaymasıdır. Normalde nötr bir kokuya sahip olan yufka, bozulmaya başladığında ağır ve ekşimsi bir kokuya sahip olur. Bunun yanı sıra görünümünde kuruluk veya yapışkanlık da oluşabilir.
Paketi Açılmamış Baklavalık Yufka Bozulur Mu?
Paketi açılmamış yufkanın bozulup bozulmadığı konusu da, baklava severlerin merak ettiği soruların başında gelmektedir. Eğer son tüketim tarihi geçtiyse, paketi açılmamış dahi olsa bozulabilir. Fakat raf ömrü henüz geçmemişse ve uygun koşullarda muhafaza edildiyse, bozulmaz. Aşağıdaki koşullarda saklandığında tarihi geçmemiş paketli yufkaların tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmaz.
1-)Kuru ve Serin Ortamda Saklanmalı
Yufkanın nemli ortamda saklanması, bozulma sürecini hızlandırıcı bir unsurdur. Hazır baklavalık yufkaların, kuru ve serin ortamda saklanması raf ömrünü uzatacaktır. Bu yüzden yufkanın nemli ortamda veya doğrudan güneş ışığına maruz kalacak ortamda da tutulmasında fayda vardır.
2-)Buzdolabı veya Derin Dondurucuda Saklanmalı
Şayet yufkanın paketi açıldıysa, taze kalması ve bozulmasının önüne geçmek için buzdolabı veya derin dondurucuda muhafaza edilmesi tercih edilebilir. Ağzı kapalı bir plastik poşete sarılarak, buzdolabında baklavalık yufkanızı gönül rahatlığıyla saklayabilirsiniz. Böylelikle hem kuruması hem de nem dengesinin korunması sağlanmış olur.
3-)Hava Almamasına Dikkat Edilmeli
Paketinden çıkartılmış yufkanın, hava ile teması bozulma sürecini hızlandırır. Paketi açılmış yufkayı, hava almayacak bir kapta muhafaza ederek bozulmasını önleyebilirsiniz.
4-)Yufkaların Üzeri Nemli Bezle Örtülebilir
Paketinden çıkartılmış yufka, kurumaya yüz tutmaya başlar. Kurumasını önlemek ve ilk günkü tazeliğini korumak adına, yufkaların arasına nemli bir bez yerleştirilebilir. Bunun dışında da yufkaların konulduğu kabın üzerine nemli bir bez örtülerek, nem dengesini koruyabilir ve raf ömrünü uzatabilirsiniz.
Bozuk Baklavalık Yufka Tüketilirse Ne Olur?
Eğer bozuk baklavalık yufka farkedilmeden tüketilirse; gıda zehirlenmesi, alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Bozulmadan kaynaklı bakteri ve küf oluşumu gözlenir. Bu bakteriler ise sindirim sistemi sorunlarına(hazımsızlık, şişkinlik), gıda zehirlenmesine veya alerjik bir takım reaksiyonlara yol açabilir. Eğer farkında olmadan yufka tükettikten sonra mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı, nefes darlığı gibi belirtiler yaşanırsa; derhal sağlık kuruluşuna başvurulması tavsiye edilir.
Sonuç olarak; hazır baklavalık yufkanın tarihi geçerse tüketilip tüketilemeyeceği saklama koşullarıyla doğrudan ilgilidir. Eğer yufkada koku, renk ve dokusunda değişim(kuruluk veya yapışkanlık) söz konusu değilse; tarihi geçtikten sonraki ilk birkaç gün içinde tüketilmesinde sakınca görülmez. Ancak her gıda ürününde olduğu gibi, son tüketim tarihi geçtiyse kullanmamaya-tüketmemeye özen gösterilmesinde fayda vardır.