Kasaplık Hangi İhtiyaçlarımızı Karşılar?

Kasaplık hangi ihtiyaçlarımı karşılar merak ediyorsanız, bu yazımız tam size göre. Kasaplar, hayvanların kesiminden ve kesilmiş hayvanların etlerinin perakende olarak satılmasından sorumlu kimselerdir. Kasaplık; et ürünlerinin kesiminden, temin edilmesinden, işlenmesinden ve satılmasından sorumlu olan bir meslek dalıdır.
Lezzetli etler yiyebilmemizi sağlayan kasaplar, genel olarak et ihtiyaçlarımızı karşılamak için çalışırlar. Bazıları bu işlemi dükkanları vasıtasıyla yaparken, bazıları da bağımsız olarak sadece kesim işlerinde çalışırlar. Kasaplar, kesim işlerinde bir firmaya bağlı maaşlı şekilde çalışabilecekleri gibi kendi kasap dükkanlarını açarak kendi işlerini de yapabilirler.
Kasaplar Ne İş Yapar? Hangi İhtiyaçlarımızı Karşılar?
1-)Yiyecek ihtiyacını Karşılarlar
Protein ihtiyaçlarımızın büyük bir bölümünü karşılayan etler, kasapların çabası sonrasında sofralarımıza gelir. Kasapların kesimhanelerde yaptığı kesimler sonucunda elde edilen etler, dükkanlarında satılarak sofralarımıza kadar gelir. İçeriğindeki zengin proteinler sayesinde etler; kas ve kemik gelişimimize, demir eksikliğine ve bağışık sistemimize olumlu katkıda bulunurlar.
2-)Et Çeşitliliğini Sağlarlar
Kasaplar, kestikleri veya doğrudan müşterilerine sattıkları etlerle et çeşitliliğini de sağlamış olurlar. Beyaz et, kırmızı et, sucuk, köfte gibi pek çok etin satışını gerçekleştirerek müşterilere beslenme çeşitliliği sunmuş olurlar.
3-)Sağlıklı ve Hijyenik Ete Ulaşım Sağlarlar
Kasaplar, etlerin hijyenik ortamlarda kesilmesini ve teminini sağlarlar. Böylelikle müşterilerin hijyenik ve sağlıklı ete ulaşabilmesini kolaylaştırmış olurlar.
4-)Ekonomiye Katkı Sağlarlar
Kasap dükkanı açmış olan kasaplar, kendi işlerini yaparak yerel ekonomiye katkıda bulunmuş olurlar. Özellikle bir veya daha fazla personel çalıştıran kasap dükkanlarının istihdam açısından da faydası yadsınamaz seviyededir.
Kasabın Görevleri Nelerdir?
Kasaplar ana görevi; etlerin kesimi, işlenmesi ve tüketiciye ulaştırılması/satılması olsa da bunların haricinde de pek çok görevleri vardır.
1-)Et Kesiminin Yapılması
Hayvanları uygun ve hijyenik ortamlarda kesmek, doğru parçalara ayırmak kasabın esas görevlerinden biridir.
2-)Etin İşlenmesi ve Temizliğinin Yapılması
Etlerden yağların ve sinirlerin düzgün şekilde ayrılması ve temizliğinin doğru şekilde yapılması. Böylelikle müşterilerin, daha lezzetli ve keyifli et yemekleri pişirmelerini sağlamış olurlar.
3-)Etlerin Doğru Saklama Koşullarında Saklanması
Kesilen etlerin, doğru ve hijyenik ortamda saklanması da kasapların ana görevlerinden biridir. Etlerin taze kalmasını sağlamak için kasaplar, dükkanlarında havalandırılabilen ve dondurucuların olduğu bir bölgeye sahiptirler. Kestikleri etleri burada muhafaza ederek, sofralarımıza taze etlerin gelmesini sağlamış olurlar.
4-)Et Ürünlerinin Hazırlanması
Kebap, köfte, sucuk gibi et ürünleri işlenerek elde edilen gıdalardır. Kasapların esas görevlerinden biri de, kesim sonucunda elde ettikleri etleri işleyerek köfte, kebap, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerini tezgahlarına koymaktır.
5-)Müşteriye Doğru Bilgiyi Vermek
Etlerin çeşitliliği ve pişirme taktikleri de kasaplardan beklenen bir diğer görevdir. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse; kasaba gittiniz ve bir dilim(300 gr) antrikot almak istiyorsunuz. Aldığınız antrikotu da evinizde, demir döküm tavanızda yapmak istiyorsunuz. Fakat antrikotu nasıl pişireceğinizi bilmiyorsanız, bu durumda kasabınızdan tavsiyeler alabilir ve onun yönlendirmelerine uyabilirsiniz.
Kasap Olmak İçin Ne Gerekli?
Kasap olmak isteyenler genellikle; “kasap olmak için ne gerekli” diye merak ediyorlar. Gelin içeriğimizin devamında, kasap olabilmeniz için gereklilikleri daha detaylı inceleyelim.
- Eğitim Sertifikası: Kasap olabilmek için öncelikle çıraklık eğitimi alınmalıdır. Çıraklık dönemi geçirilen iş yerinden, imzalı çıraklık sözleşmesi alınması gerekir.
- Fiziksel Güç ve Dayanıklılık: Kasaplar, küçükbaş hayvanların kesimlerini yaptıkları gibi büyükbaş hayvanların da kesimlerini gerçekleştirirler. Bu hayvanlar ağır ve fiziksel olarak zorlayıcı olduklarından, kasap olacak kişinin fiziksel güç ve dayanıklılık açısından yeterli olması önemli bir kriterdir.
- Mesleki Deneyim: Kasaplık mesleği aslında usta-çırak ilişkisine dayanan bir meslek grubudur. Bu yüzden kasap olmayan isteyen kimsenin, öncesinde bir kasap ustasının yanında iyice pişmesi ve işin tekniklerini bu işi bilen bir ustadan öğrenmesi oldukça önemlidir.
Kasaplık hangi ihtiyaçlarımızı karşılar başlıklı içeriğimizde genel olarak kasapların görevlerinden, topluma faydalarından ve kasap olmak için nelerin gereklilik olduğundan detaylıca bahsettik. Sizlerin de farklı yorumlarınız varsa, yorumlarda belirtebilir ve katkıda bulunabilirsiniz.