5 Yıldır Kredi Kartı Borcumu Ödeyemiyorum

10.03.2025
66
5 Yıldır Kredi Kartı Borcumu Ödeyemiyorum

5 yıldır kredi kartı borcumu ödeyemiyorum şikayetinde bulunan kişiler, ne yapmalıyım ve bu borcu nasıl ödeyebilirim gibi sorularla zaman zaman endişe duyabilmektedirler. Her ne kadar kredi kartları, cebinizde nakit paranız olmasa dahi ödemeler yapabilmenizi sağlasa da kimi zaman finansal olarak ağır bir yük haline de gelebilmektedir. Özellikle kredi kartı kullanımı, haddinden fazla ödemeye teşvik ettiğinden bazı kişiler hesap kesim tarihinden sonra ödeyebilecekleri miktarlardan çok fazla harcamayı kartlarından yaparlar. Bunun sonucunda ise yüksek faiz oranlarına tabi tutularak, ödeme zorluklarıyla karşılaşabilirler.

5 Yıldır Kredi Kartı Borcumu Ödeyemiyorum, Ne Yapmalıyım?

5 yıldır kredi kartı borcumu ödeyemiyorum serzenişinde bulunan kişilerin merak ettiği bir diğer konu ise; kredi kartı borcu ödenmezse ne olur sorusudur. Eğer kredi kartı borcu ödenmezse; kullanıcının kredi kartı pasife çekilir yani banka tarafından kullanıma kapatılır. Birikmiş borçlar ise mümkünse yapılandırma yoluna gidilir mümkün değilse, daha ciddi sonuçlar doğurabilir.

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi kartı borcu ödenmezse; gecikme faizleri, ekstra ücretler, kişinin kredi skorunun/puanın düşmesi ve hatta banka tarafından yasal takip başlatılması gibi çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Bundan dolayı kredi kartı borçlarının ödemelerinin, zamanında yapılması ve kredi kartı limitinin gelirle/maaşla doğru orantılı olmasına dikkat edilmesinde fayda vardır.

Kredi kartı borcunun ödenmemesi durumunda yaşanabilecek olası durumlar şu şekildedir:

1-)Gecikme Faizleri ve Ekstra Ücretler Eklenir

Kredi kartı borcu, son ödeme tarihinde ödenmediği takdirde ilk aşamada günlük gecikme faizi uygulanmaya başlar. Bu aşamada uygulanan faiz oranı, kredi kartı sözleşmesinde belirtilen oranlarda gerçekleşir. Bu faiz oranları, enflasyonist ortamda çeşitli durumlarda bankalar tarafından güncellenebilir. Fakat ortalama vermek gerekirse; %1 ila %2 arasında değişkenlik gösterir. Günlük işlenen bu faiz oranının yanı sıra, ödeme yapılmayan her ay için ekstra faiz ücretleri daha uygulanır.

2-)Kredi Skorunun/Puanının Düşmesi

Findeks puanı olarak da bilinen, kredi puanı; kredi ve kredi kartı borçlarının ödeme planlarına ne kadar uyulduğuyla ilgili belirtilen bir skorlama sistemidir. Kredi puanınız ne kadar yüksek çıkarsa, bankalarda o kadar çok ve kolay kredi bulabilirsiniz. Skorun/kredi puanının düşmesi ise; kredi çekmek istediğinizde veya yeni bir kredi kartı talep ettiğinizde zorluklarla karşılaşmanıza neden olur. Kısacası kredi skorunuz, bankalar için kişinin finansal sağlık durumunu gösteren bir göstergedir diyebiliriz.

Eğer kredi kartı borcunuzu ödemezseniz, kredi puanınız düşer. Kredi puanınızın düşmesi de, bankaların ve finansal kuruluşların sizinle çalışmaktan kaçınmalarına yol açar. İleride ihtiyaç duyabileceğiniz kredileri bulamamanıza veya bulsanız dahi, çok yüksek faiz oranlarıyla karşılaşmanıza neden olur.

3-)Yasal Takip Başlatılması

Eğer borcunuzun birkaç ay üstüste ödemezseniz, kredi kartı borcunuz için bankanız tarafından yasal takip süreci başlatılır. Yasal takip sürecinden kasıt; hukuki işlemlerle icra takip sürecinin başlatılması anlamına gelir. Bu durumda borçlarınıza ekstra olarak, icra masrafları ve avukatlık ücretleri gibi ödemeler de çıkacaktır.

4-)Borcun Giderek Artması

Kredi kartı borcu ödenmediğinde, borçlar gün geçtikçe işleyen günlük gecikme ve ek faizlerden dolayı artış gösterir. Borçların artarak devam etmesi, borcun kontrol edilemez bir noktaya gelmesine yol açarak kişinin finansal açıdan ciddi zorluklar yaşamasına sebebiyet verebilir.

Kredi Kartı Borcu Kaç Ay Ödenmezse İcra Gelir?

Kredi kartı borcu kaç ay ödenmezse icra gelir sorusu, merak edilen başka bir konudur. Borçların icra sürecine girmesi aslında bakıldığında, ilgili bankanın takip politikalarına göre değişkenlik gösterir. Fakat Türkiye’de ortalama olarak borçların ödenmemesi durumunda 90 gün içerisinde(yaklaşık olarak 3 ay gibi bir süre) herhangi bir işlem başlatılmaz. Ancak 3 ayı geçmiş borç durumlarında, bankanın izlediği bazı adımlar karşınıza çıkar.

1-)Banka Uyarı Gönderir

Banka borçlarınızı ödemeniz ve hatırlamanız için ilk etapta hatırlatma mektubu veya SMS yöntemiyle sizin iletişime geçer. Eğer borcu ödemeyi gerçekleştirmezseniz, yasal işlem adımına geçerler.

2-)Yasal Takip Başlatılır

Şayet borç, 3 ila 6 ay içerisinde ödenmezse, banka hukuki işlemleri başlatarak icra işlemini başlatmış olur. Çoğunlukla icra takibi başlatmadan önce, kefiliniz olan kişi ile iletişime geçilerek borç tahsil edilmeye çalışılır.

3-)İcra Takibi Süreci

İcra takibi başlatıldıktan sonra borçlu kişiye, ödeme yapabilmesi için yasal bir süre biçilir. Biçilen bu süre içerisinde şayet ödeme yapılmazsa, icra memurları aracılığıyla borçlu kişinin mal varlıkları, maaşlı veya hesabı haciz edilebilir.

Kredi kartı borcunuz için icra takibine girmeden önce, birçok banka ödeme kolaylığı ve yapılandırma işlemleri için borçluyla iletişime geçerler. Süreci iyi yönetmek adına, ilk etaplarda borçları yapılandırma yöntemine gitmeniz daha faydalı olacaktır. Daha detaylı bilgi için bankanızla iletişime geçebilir ve sürecin nasıl ilerlediğiyle ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Yapılandırılan kredi kartı borcu ödendikten sonra ne zaman açılır başlıklı içeriğimize de göz atabilir ve daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kredi Kartı Borcumu Ödeyemiyorum, Ne Yapmalıyım?

Kredi kartı borcumu ödeyemiyorum, ne yapmalıyım sorusuna cevap arıyorsanız, aslında yapabileceğiniz birkaç önemli şey var. Kredi kartı borçlarınızı ödeyemediğinizi faark ettiğinizde yapmanız gereken ilk şey fazla panik yapmamak ve sakin bir şekilde aşağıdaki adımları uygulamak olmalıdır.

1-)Bankanızla İletişime Geçin

Bankalar, kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişiler için çeşitli yapılandırma seçenekleri sunarlar. Böylelikle borcunuzun vadesini uzatabilir, taksitlendirebilir ve faiz oranlarının düşürülmesi için önemli bir aşama kaydedebilirsiniz.

2-)Borç Kapama Kredisi Düşünebilirsiniz

Şayet borçlarınızı ödemekte zorlanıyorsanız, borç kapama kredi adı verilen bir kredi yöntemine başvurabilirsiniz. Borç kapama kredisi, tüm kredi kartı borçlarınızı tek bir krediyle ödeyebilmenize imkan tanır. Böylelikle birden fazla kredi kartı borcunuzu, tek bir kredi ile kapatabilir ve bundan sonra tek bir kredinin ödeme planını takip edebilirsiniz.

3-)Ödeme Planını İyi Hazırlayın

Kredi kartı başvurusu yaptığınızda, size hesap kesim ve son ödeme tarihi ile ilgili sorular sorulur. Bankanız tarafından size sorulan bu sorulara, gelirinizin ayın kaçında hesabınızda olduğuna göre ve nasıl kolay ödeme yapabileceğiniz göre yanıtlar veriniz. Ödeme planınızı düzgün bir şekilde hazırlarsanız, borçlu durumunda kalma ihtimaliniz daha düşük olacaktır.

4-)Birikmiş Faizlerden Kaçınmaya Çalışın

Kredi kartı borcu ödenmediği takdirde faizler birikmeye başlar. Bu da, borçlarınızın giderek daha da büyümesine neden olur. Gecikme faizlerini en aza indirmek için bankanızla direkt olarak iletişim kurup, durumu anlatın ve bir çözüm yolu arayın.

5-)Profesyonel Destek Alabilirsiniz

Eğer borçlarınız ciddi miktardaysa ve bu sizi ciddi sıkıntıya sokuyorsa, finansal danışmandan veya borç yapılandırma uzmanı bir kimseden destek alabilirsiniz. Bu kimseler, size borçlarınızla başa çıkmak için doğru ve uygun stratejiler sunacaklardır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Haberle Gel. Tüm Hakları Saklıdır.